Ръководителят на Националния оперативен щаб и на ВМА – генерал Венцислав Мутафчийски, заяви, че държавата обмисля да предупреждава хората с есемес да не допускат домовете си.

"Обмисляме да информираме и предупреждаваме хората с есемес да не напускат домовете си, както това се прави за "синя" и "зелена" зона. Ние следваме добрите практики. Много важно е да не се излиза безпричинно от дома. Затова ще ползваме всичко, което е има смисъл. В мерките за физическо дистанциране сме категорични. Има огромни неудобства, разбираме го, ние също имаме семейства и ги изпитваме, но това е единственият начин да се спасим. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Не е разрешено събиране на повече от две лица. Независимо къде. Много хора са накърнени, че им се отнема правото на движение, получавам по 100 имейла, но нямам физическа възможност да отговарям. Пишат, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не атрофира мускулатурата им, че деца с увреждания трябва да са на разходка, за други хора, които трябва да са навън.

Идеята за физическото дистанциране е да не се заразят с корановирус и да не умрат. Не знам какви други основания да посоча, ако не загинат те, ще заразят някой от уязвима група. Това е съвсем ясно", заяви Мутафчийски. 

Според него е безотговорно разхождането в тази тежка ситуация.

Общо заразените с коронавирус в страната са 354. 

66 г. е средната възраст на починалите 8 пациенти, най-младият починал е на 51 години.

Коронавирусът блокира целия спорт. Евро 2020 и Олимпиадата в Токио бяха отложени, а шампионатите - преустановени.