СЗО обяви края на пандемията от свински грип

Останалата неизползвана ваксина ще може да се употреби
10 авг 2010 20:37, Елка Василева
27
СЗО обяви края на пандемията от свински грип
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пандемията от грипа A(H1N1) приключи, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан.

„Снемаме шестото ниво на заплаха. Сега започва постпандемичният период“, каза Чан във вторник на телеконференция в Женева.

Тя отбеляза, че през следващите години този вирус ще се появява отново като разновидност на сезонния грип. Останалата неизползвана ваксина ще може да се използва за защита на рисковите групи.

Грипният вирус A(H1N1) беше открит в края на март 2009 г. в Мексико, САЩ и Канада, където бяха регистрирани първите смъртни случаи. През април същата година СЗО обяви пандемия от свински грип, постепенно повишавайки нивото на заплаха. Незабавно бяха предприети мерки за глобална ваксинация срещу вируса.

На 11 юни 2009 г. за първи път от над 40 години насам СЗО официално обяви максималната шеста степен на ниво заплаха от пандемия поради рязкото разпространение на грипа A(H1N1) в света.
 

По данни на СЗО по света са регистрирани около 18 500 случая на заразяване с грип A(H1N1) с летален изход, в над 200 страни имаше случаи на заразяване.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: свински грип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
14
 
! Отговори
чокобоко преди 13 години
Естествен край на измисленна пандемия .
23
0
 
15
 
! Отговори
СИЛИСТРЕНЕЦ преди 13 години
ТАКА СЕ БОРИ КРИЗА.СИЛАТА НА МЕДИИТЕ, НАПРАВИ ОТ МУХАТА СЛОН.ЕТО ЗАЩО, ГИ СМЯТАМ ЗА НАЙ-ОПАСНОТО ОРЪЖИЕ.МАНИПУЛАТОРИТЕ НА СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ ОТДАВНА СА ОСЪЗНАЛИ СИЛАТА МУ.
22
0
 
14
 
! Отговори
! преди 13 години
Това беше някаква измислена епидемия, да дерат кинти.
21
0
 
15
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
след като си направиха комисионните от СЗО вече могат да си починат.Дори нашият Нанев се облажи от това-като има много абдали-така е
20
0
 
16
 
! Отговори
Tamiflu преди 13 години
А мен като лекарство кой ще ме купува, ако не се появи нов грип. Честно казано, аз съм слабо лекарство за грипа. Може и без мен да се оправите. Изключение правят само тези, които са с нарушен имунитет, но те и да пият Тамифлу, пак ще умрат.
19
0
 
15
 
! Отговори
roland преди 13 години
esh pa ti, a vaksinite za miliardi ko sha gi praim
18
0
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Е идеално - чакаме друга щуротия на фармацията - май че вече печелят наравно с наркотиците и оръжието - без думи съм просто.....
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво беше това??Тези луди ли са??????
16
0
 
27
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Отдавна се чудя, като имаше " свински грип ", що не падна цената на свинското ? По пътя на логиката, трябваше да го продават на безценица.
15
0
 
19
 
! Отговори
zhka преди 13 години
Всичко е ясно! Отвориха и "Затвориха" свинския грип! Новата "пандемия" с това комарче, явно пак ще пощури обикновените българи. И, съответно, разните компании, които ще ни продават новия медикамент, пак ще спечелят милиони и милиарди Да кажем: СТОП! Ние, повече просто не трябва да им се връзваме, т.е., да им вярваме!
14
0
 
23
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Сега ще го замести "*** грип"
13
0
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Така е. Всъщност от всеки грип има смъртни случаи. Не е само далаверата с лекарства. Така се прекъсва търговия с месо, фуражи. Спират се туристи. Финансистите са навсякъде. Вечер проверявам да няма някой под леглото. Свенлив съм.
12
1
 
19
 
! Отговори
реленцо тамифлувов преди 13 години
Спряха продажбите на антивирусни лекарства и прекратяваме кампанията. За нашите редовни клиенти при новата кампания която стартира наесен ще има голями отстъпки. Имайте още малко търпение!!!!!
11
2
 
16
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Сетихте си ,че е измама ама ноември месец ме спувахте пак тука кухендери!
10
2
 
23
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Преди време, по руската телевизия,канал 1, даваха филмче за птичия и свинския грип.Оказа се, че в света са починали от ПТИЧИ грип общо 200 човека.А помните ли паниката у нас, горенето на "болни " кокошки, психозата по селата и птицефермите,събирането на умрели птици и изследването им?Още преди година руснаците казаха, че свинския грип е блъф също като птичия, от който печели само компанията, произвеждаща "тамифлу"-то...Със скрита камера снимаха институт за грипа в Русия-лежане и болкоуспокояващи
9
0
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
*** грип(Българска здравна реформа).
8
0
 
33
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 8 РЕЗЮМЕ: За западнонилския вирус най-подхожда "Крокодилски грип".
7
1
 
35
 
! Отговори
РЕЗЮМЕ преди 13 години
СПИН, луда крава, птичи грип, свински грип, от вчера малариен комар ... дайте предложения как ще се казва следващата пандемия.
6
0
 
22
 
! Отговори
Чеснов хляб преди 13 години
Да можеха да обяват края и на пандемията от свещена тъпота, ама няма как, тя е нелечима, тежка и заразна болест и нараства пропорционално с нарастването на световното население.
5
1
 
21
 
! Отговори
СЪОБЩЕНИЕ на МВР преди 13 години
От утре пенсионерите най вече тези от селата да бъдат подготвени за нов вид телефонна измама по предекст за лекуване на нова и много сериозна болест с неизвестно наименование до този момент.