България е в грипна епидемия

От понеделник затварят всички училища в страната
6 ное 2009 14:50,
179
България е в грипна епидемия
Снимка: Булфото

Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.

В момента болни от грип са 210 на 10 000 души.

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60 г.

От понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни.

Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.

Министър Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Той не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1).

"Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите", каза той.

Нанев посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеопазването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози.

Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксини.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения.

Преустановяват се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

Лекарите съобщават, че болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това се препоръчва на хората да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена.

При поява на грипни симптоми се препоръчва незабавна консултация с личния лекар.

При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Лоша работа!
172
0
 
0
 
! Отговори
PaFel преди 14 години
a be vie ludi li ste.... praa si edna klizma i neam qdove :D:D
171
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 14 години
не се взирайте толкова много вьв ваксините....сьздайте си силна имунна система..
170
0
 
0
 
! Отговори
ot Germanija преди 14 години
Vaksinata ima strashni posledizi...vseki da se informira predi da se vaksinira....naprimer vav INTERNET.....po-dobre otbjagvaite kontakt sas mnogo hora, pipaite navan vrati i butoni samo sas rakavizi i si miite dalgo razete sas topla voda i gi dezifenkziraite kogato se priberete u doma si....ne pipaite sas mrasni raze lizeto si i ne se zdravisvaite .....USPEH !!
169
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 14 години
Всички ученици по купони и кафенета.Който не е болен итой ще разболее.Каква е целта на ваканцията не знам.
168
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
В ПРЕДАВАНЕТО "ЧЕЛЮСТИ" - 5.11.2009 САМ д-р ангел кунчев - директор на отдел "Надзор на заразните болести в МЗ" ПРИЗОВА МЛАД МЪЖ ДА СЕ ВАКСИНИРА СЪС СЕЗОННА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ!!!!!!!! А ПРЕДАВАНЕТО СИ БЕШЕ ПЛАТЕНА РЕКЛАМА НА ВАКСИНАТА ЗА "СВИНСКИ ГРИП"
167
0
 
0
 
! Отговори
ОТВРАТЕНА преди 14 години
ДО ВАЖНО !!! А БГ се разболяват ваксинираните учители и ЛЕКАРИ.
166
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
В българските медии .... НЯМА и дума за това, че има ПРОТЕСТИ относно ВАКСИНАТА за СВИНСКИ ГРИП и за това, че ТЯ ВРЕДИ. Може да потърсите информация за Швеция - мед.сестри се разболяват ВЕДНАГА след като се ВАКСИНИРАТ. Има и 4 починали няколко дни след ВАКСИНИРАНЕТО!
165
0
 
0
 
! Отговори
ваксина преди 14 години
Мисля, че и на самите лекари и вирусолози не им е ясно как се е появил новият грип. А след като вече доказано от него се заразяват и хора, и животни- лошо, много лошо! По отношение на ваксината за свински грип - попитайте личните си лекари те дали са си я сложили. Хващам се на бас, че не. При постоянни контакти с болни, защо ли? Тема за размишление!
164
0
 
0
 
! Отговори
Баба Тонка преди 14 години
Точно тъй!Яж сурови лук ,чесън и люти чушки,бухай си краката в гореща вода с морска сол,разтривки прави със свинска мас и ракия,пий греяно червено вино с мед,па ако те тръшне некой заблуден вирус,ела ми се обади!
163
0
 
0
 
! Отговори
cwetence преди 14 години
Глупости пишеш. И лимоните, и чесънът си губят огромна част от свойствата (най-вече витамини; а чесънът е и универсален антибиотик) след термична обработка - демек варене. И съответно - не помагат. Нито за укрепване на имунитета, нито за унищожаване на вирусите. Ако не вярваш - има достатъчно инфо в нета - прочети, преди да даваш глупави съвети в такава ситуация. Чесън, лимон, лук - ДА, но СУРОВИ, а не сготвени. Друго средство - мед. На който му понася - и люти чушки. Бъди здрав.
162
0
 
0
 
! Отговори
NE ME VILNUVA преди 14 години
NE ME VILNUVA AZ SIM OT 6UMEN ,A TO NE E V BG!
161
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
от 5.11.2009 - Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz в парламентарен дебат, излъчен на живо по ТВ казала, че СЗО разпространява дезинформация в Украйна относно пандемията, за което предаването е било прекъснато за 15 мин.---- Според нея НЕИЗПИТАНАТА ВАКСИНА за "свински грип" може да причини повече УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ от самия "свински грип" -----
160
0
 
0
 
! Отговори
до МОРСКИ преди 14 години
на 12 юни - ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ СА ВЕЧЕ ГОТОВИ!!! Смятай...колко са ги тествали?
159
0
 
0
 
! Отговори
до МОРСКИ преди 14 години
Вместо да пишеш! Вземи прочети малко , вече информацията е достъпна за всички.Но тук имаме официално изказване на "Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz"ВАКСИНИТЕ СА от три различни фирми и не са минали през всички тестове /ТЕСТОВЕ СЕ ПРАВЯТ от 18 до 24 месеца/...РЕКЛАМА НА ИМЕНАТА И ФИРМИТЕ производители на ВАКСИНИТЕ НЯМА ДА ИМ ПРАВЯ!
158
0
 
0
 
! Отговори
Морски преди 14 години
За коя вкасина говориш, откого е произведена и какво значи "НЕИЗПИТАНА'. Само един крайно глупав човек, може да смята, че ваксини/лекарства се използват в която и да е страна без никакви предварително уточнени процедури и тестове.
157
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
от 5.11.2009 - Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz в парламентарен дебат, излъчен на живо по ТВ казала, че СЗО разпространява дезинформация в Украйна относно пандемията, за което предаването е било прекъснато за 15 мин. Според нея НЕИЗПИТАНАТА ВАКСИНА за "свински грип" може да причини повече УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ от самия "свински грип"
156
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 14 години
Истината е това - освен ако имунитетът ви не е сериозно увреден и/или нямате сериозно, сътоветно и хронично заболяване, не трябва да се притеснявате от нищо. Не слушайте телевизии, вестници, изобщо каквито и да са медии. Може да ви изглежда като огромна конспирация, но реално това се случва - нарочно се насажда параноя, за да може кръг от лица/компании да печелят на гърба на населението. Това е! Това става всяка година с тези "невероятни" ваксини, но в много по-неглобален мащаб.
155
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 14 години
Angel, хайде не се прави на лекар да казваш какви са били симптомите. Това, че щерка ти ги има, нищо не значи. Особено пък и да говориш с какво се лекувал грипът... Аман от такива "знаещи" като теб! Виена, ти също! Писна ми от вашите "народни" рецепти - не бяха чесън, пък мед, пък вино. Големи разбирачи се пръкнахте! ***! Това е НОРМАЛЕН грип - ако те хване, ще го преболедуваш и готово. Ако не - ще те хване следващият или по-следващият.
154
0
 
0
 
! Отговори
НЕ НА ВАКСИНАТА! преди 14 години
Най - вероятно са тествали ваксината за грип по свинете!!!! И сега........ни пробутват СВИНСКАТА ВАКСИНА!!!!Грипа е установен на - 25 април -И на 12 юни - Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" - ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ СА ВЕЧЕ ГОТОВИ!!!