Грипът събори над 100 хил. души

Разпространението на т.нар. свински грип се разраства, като епидемия в понеделник беше обявена и в общините Бургас, Враца, Варна, Самоков, Ловеч и областите Габрово и Ямбол, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Според него ситуацията е динамична, но "не е необходимо да се създава напрежение".


Над 100 хил. души са болни в цялата страна, като се очаква те да се увеличават, каза националният консултант по инфекциозни болести Мира Кожухарова. Според нея ситуацията наподобява всеки друг грипен вирус и "не е по-различно от това, което сме виждали". Смъртните случаи са вече три, като последният е на 30-годишна жена от Сливенско. Смъртността остава ниска, в минали години в България от грип са умирали по 3 хил. души годишно, каза Ангел Кунчев, главен епидемиолог.


В аптеките и болниците има достатъчно от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца", които единствени се справят с новия щам. В министерството има и резерв, увери Нанев. Освен това е обявена поръчка за още 200 хил. дози от двете лекарства. "Тамифлу" се произвежда и внася от "Рош", а "Реленца" - от "ГлаксоСмитКлайн". Препаратите се продават за 38-39 лв., като целият курс на лечение заедно с витамините и другите съпътстващи лекарства струва 50-60 лв. Нанев добави, че 90% от заболелите не търсят лекарска помощ.




Безплатни ваксини за рисковите групи ще има чак в края на януари, когато се очаква епидемията да е утихнала. Причината за забавянето е специалният ред за поръчка на такъв тип медикаменти, който се изисква от закона за лекарствата. Там е заложено, че ваксина не може да се купи, преди да е пусната на пазара. "Има държави, които са предплатили за ваксината още преди тя да е произведена", обясни Нанев. Той обяви, че утре ще предложи на правителството промени в закона, с които снабдяването с такива лекарства да се улесни. Според Кожухарова няма значение, че ваксини ще има чак пред 2010 г., защото новият вирус ще циркулира поне още две години.


Къде е обявена епидемия
общини
Бургас
Враца
Варна
Самоков
Никопол
Ловеч


областите
Габрово
Ямбол
Търговище


Всичко, което трябва да знаете за: