Румъния избързва с покупката на ваксини срещу свинския грип

Министерството на здравеопазването в Букурещ настоява бюджетът спешно да финансира покупката на ваксини.<br />

© Reuters

Министерството на здравеопазването в Букурещ настоява бюджетът спешно да финансира покупката на ваксини.

Бързината, с която се разпространява вируса AH1N1, накара министерството на здравеопазването в Румъния да поиска бюджетни средства за спешна покупка на ваксина, пише днес вестник "Адевърул", цитиран от БТА.


Имунизационната кампания в Румъния трябваше да започне едва след месец, но в момента страната се нуждае от 1 млн. дози, най-вече за ученици. Ваксината по спешност ще бъде изпратена в училищата и лицеите в градовете, където вече има огнища на свинския грип - Яш и Букурещ. В Яш не минава и ден без да бъдат потвърдени нови случаи на заболели.


Броят на заболелите от свински грип в Румъния достигна 441 души, но все повече нарастта броят на случаите, за които има съмнения за това заболяване, отбелязва изданието.


"Румъния - на крачка да бъде затворена заради грипа AH1N1", пише днес по темата вестник "Гъндул" и допълва в материала си, че в здравното министерство е било обсъждано предложение за забрана на всички публични заседания и срещи, но че това предложение било отхвърлено при гласуването. Вестникът дава пример с България и пише, че България е станала първата държава в ЕС, която е забранила обществените прояви и това е станало в градовете Трявна и Ямбол, където стотици ученици бяха заразени с вируса на AH1N1.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: