Психоза в Никопол. Затварят школо заради A(H1N1)

Вирус повалил 228 ученици; лекарите твърдят, че ги изследват
28 окт 2009 18:57,
47
Психоза в Никопол. Затварят школо заради A(H1N1)
Снимка: БГНЕС

228 деца от СОУ "Христо Ботев" в Никопол са болни от вирусни инфекции, съобщиха от РИОКОЗ Плевен.

Кметът Валери Желязков вече е издал заповед за затваряне на училището до края на следващата седмица.

Взети са проби от всички заболели, очаква се резултатите да станат ясни в четвъртък.

Според РИОКОЗ заболеваемостта е причинена от различни вируси.

Децата се оплаквали от главоболие, стомашни болки и висока температура

В Никопол вече били командировани и трима епидемиолози, които събират данни за ситуацията.

Още по темата
16 деца от средното общообразователно училище "Петко Р. Славейков" в Трявна също са настанени в местната болница със симптоми на грип.

От петима ученици е изолиран и потвърден вирусът на свински грип.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че само за седмица регистрираните нови болни от A(H1N1) са 71.

Към момента общият брой на заразените е 205.

Според предписанията на министерството, училищата в страната трябва да прекратят занятия, когато 25 на сто от учениците и учителите са болни.

До момента лечебните заведения в страната са получили 127 000 дози антивирусни препарати "тамифлу" и "реленца".

Необходимите средства за купуване на ваксина срещу свински грип от 12 000 000 лева ще бъдат осигурени от републиканския бюджет, посочват от здравното министерство.

Държавата ще купи до 180 000 ваксини срещу А(H1N1).

С тях ще могат да се имунизират 10 на сто от рисковите групи.

В сряда у нас бе регистриран и вторият смъртен случай, предизвикан от новия щам.

Мъж от Самоков почина, след като 10 дни не потърсил медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Паисий преди 14 години
Бе шматковци, едно време като не е имало интернет, кой ти е чувал за грип-мрип?Я се вземете в ръце и се забавлявайте с по-приятни неща!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
само 30 % ще се разболеят, ще останат достатъчно хора
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Паника, не, не изпадайте в паника, спокойно, не изпадайте в паника, паника, паника...грипът идва - бягайтеееееее...
44
0
 
0
 
! Отговори
павел преди 14 години
Как няма да има паника,като всяка новинарска емисия почва с 15 минутна реч за СВИНСКИЯ ГРИП.На майка ви *** *** журналистическа!!Престанете да всявате уплаха в така или иначе уплашени хора!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
of kak nqma da ima panika i zatvarqne na u4ili6ta kato ne spira da se pi6e i govori za tova i izkustveno q nasajdat taq panika v horata.typi jurnalisti
42
0
 
0
 
! Отговори
BaiStavri преди 14 години
kogato varluva svinski grip az qm svinski parjoli ..po eftinki sa i s 4erveno vino sa trepa4.kat sa napapam *** kat za svetovno.az sam dovolen ot svinskiq grip sabrax 200 lv za 2 meseca ot 400 lv zaplata.ragai svinsko da tei dreme narode.i s vinoto po leko
41
0
 
0
 
! Отговори
RakiaMan преди 14 години
ragaite RAKIA I salatka xixixixix.dolnu farmacefti da go duxate aMA dokato go zabolu glavi4kata
40
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
То има един коментар в който пише че ще е по-добре да затворят училището! Те хубаво могат да го затворят ама помислете децата от 5 села каде ще учат тогава,да по-големите ще заминат някаде ама тези,които са 1,2,3 клас какво ще правят трябжа целите им семейства да се местят зареди тях абе по-добре да не се затваря училището!!! ;)
39
0
 
0
 
! Отговори
Школник преди 14 години
Откога в България училищата са заменени от школа?
38
0
 
0
 
! Отговори
Алф преди 14 години
До: Номер 10"Всички епидемии са ескалирали винаги след ваксинации !"Глупости на търкалета! Точно обратното е вярно.Що се отнася до ваксините, те не са на база животинско ДНК а на базата на патогенния антиген. Що се отнася до грипа и вирусните инфекции, повечето вируси съдържат РНК, а не ДНК. Особеното е че много от тях се отглеждат в кокоши яйца например, но това няма нищо общо с пилешкото ДНК.И накрая, Тамифлу не е ваксина, а антивирусен препарат. Но според мен има и по-хубави като Реленца.
37
0
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
Ех, машината е под пълна пара, фармачевтичната мафия е пуснала пипала навсякъде, журналистите са и най-доверените к****, които първи всяват психозата. Политиците и те послушно козируват на далечните си господари и подлагат дупето на народа, човек сам трябва да се замсили, да чете и да не се оставят да го манипулират и да се превърне в Коня от "Животинската Ферма" на Оруел, когото свините водят на закление под предлог, че ще го излекуват...Който има акъл да чете.
36
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Парализа и невропатии били сред нежеланите ефекти на имунизациятаНяма доказателства, че използването на антивирусните препарати тамифлу и реленца свалят смъртността при епидемия от свински грип, пише авторитетното медицинско сп. Лансет. Регистрирани са обаче редица странични ефекти. В Япония, където тамифлу се изписва масово от години, са установили 3% нежелани реакции. За статията в Лансет са проучени 2275 такива случаи. При младежите най-често става дума за промени в поведението, крампи, делириуми или халюцинации. Възрастните се оплакват от гадене и повръщане.Много страни като Великобритания, Германия и САЩ предприеха масови кампании за имунизация срещу свински грип. Приоритетно се ваксинират рисковите групи - деца и младежи, възрастни хора и здравни работници. Германия поръча 50 млн. дози от една от регистрираните в ЕС три пандемични ваксини. Първите 22 млн. дози вече са налице в САЩ и приложението им започна. Имунизацията е безплатна, но заради страх от странични ефекти мнозина се въздържат.Скептични са и някои лекари: препаратите били тествани недостатъчно и малко се знае за ефекта им върху децата и бременните. Листовката на една от ваксините, публикувана в интернет, сочи, че има опасност от вреди като синдрома на Джулиан-Бар, който води до парализа и дори до смърт, васкулит (възпаление на кръвоносен съд) и анафилактичен шок (остра алергична реакция).Лекари в Германия, цитирани от Зюдвест пресе, признават, че дори не са поръчали ваксина. Те се страхуват не толкова от локални реакции - болка и зачервяване на мястото на убождането, колкото от сериозни последствия. Такива са имунологичните реакции на организма, които се появяват под формата на полиневропатии и възпаления на нервите. (24часа)
35
0
 
0
 
! Отговори
ХАХАХААХАХАХА преди 14 години
ОВЧИЦИ БОЛНИЧКИ ИМА ЛИ ГРИП ХАХАХАХАХАХА ,АЗ ДО ГОДИНА ЩЕ ИЗПУСНА ВИРУС НА КАМИЛСКИ ГРИП H8R9 СЕ КАЗВА :)ЖУРНАЛИСТИТЕ ИМАТ ЗАПОВЕД И В МОМЕНТА Я ИЗПЪЛНЯВАТ АГАНЦА ПОСЛУШНИЧКИ...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dnes.bg--6te vzemat i te procent ot napisanoto
33
0
 
0
 
! Отговори
дидо преди 14 години
Правителството ще осигури безплатни ваксини за рисковите групи срещу новия грипен вирус A H1N1. Това заяви след заседание на Съвета по европейски въпроси зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов, цитиран от БГНЕС.Възможната цена на ваксината ще бъде около 10 евро. Това към 5 Октомври сега може вече да е 100 евро
32
0
 
0
 
! Отговори
Макавели преди 14 години
Не става въпрос за странични действия, *** на теб ти е толкоз мозъка и си мислиш, че странично действие може да е само безсъние или нещо такова.
31
0
 
0
 
! Отговори
Dimoff преди 14 години
Във вашата Германия може би в нашата не ;)
30
0
 
0
 
! Отговори
polq преди 14 години
halloooo! vaksiniraite se be *** ina4e 6te ima pandemie i zastra6avame dezata ni.neobrasovan narod be. pri nas v germaniq ve4e se vaksinirame i nikoi ne se e oplakal ot strani4ni deistviq na vaksinata
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тва психозата нещо заразно ли е?А ваксинка?
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Точно казано. Аз обаче мога ваксинирам фармацефтичните картели с 5-тия си крайник, щото явно ги сърби ... джоба.