Училищата в Трявна затварят заради свински грип

Архив<br />

© Дневник

Архив

По предложение на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Габрово от утре спират учебните занятия в четирите училища на територията на община Трявна, съобщи "Фокус"


Причината са пет доказани случая на заболели от грипен вирус А (H1N1). Първоначално учебните занятия ще бъдат прекратени до петък.


Изследванията на учениците са били направени заради високия процент заболели деца с остри респираторни заболявания в Средното общообразователно училище "Пенчо Р. Славейков". Изследванията са направени на секрет от носоглътката по инициатива на инспекцията в Габрово, съобщи нейният директор Веселин Димитров. Още в сряда миналата седмица инспекторите от РИОКОЗ са искали да бъде затворено училището заради многото болни деца. Днес, след като са станали ясни резултатите от изследванията, д-р Димитров е информирал Министерството на здравеопазването и е изпратил предложение до Регионалния инспекторат по образованието в Габрово за прекратяване на учебните занятия в основните училища в Плачковци и Трявна, в Средното училище и в Художествената гимназия в Трявна. Ще продължат да учат само децата от интерната в село Късовци. Контактите им извън училището са ограничени.


Ако обстановката се усложни, утре от РИОКОЗ ще поискат удължаване на грипната ваканция за идната седмица.