Свинският грип ще циркулира по цял свят до две години

Свинският грип ще циркулира по цял свят до две години

© Reuters

Грипният вирус А(H1N1) ще циркулира по цял свят между една и две години. Това предупреди на пресконференция в Женева заместник-генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Кейджи Фукуда, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.


Реакцията ни трябва да бъде гъвкава и ще следим много внимателно развитието на пандемията, подчерта той.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун предупреди, че не бива да се прибързва с дискриминационните действия срещу пандемията от свински грип и че тя не налага мерки като пътнически и търговски забрани. Той прикани международната общност да запази присъствие на духа и да прояви солидарност пред епидемията, която СЗО вчера обяви за първата пандемия за 21-ви век.




Белият дом заяви, че решението на СЗО да обяви пандемия не представлява особена промяна след енергичните мерки, въведени от САЩ. Нашият президент се отнася изключително сериозно към въпроса от самото начало, отбеляза негов говорител, цитиран от АФП.


Вирусът не може да бъде спрян. Реших да повиша равнището на тревога на максималната шеста степен, заяви вчера на пресконференция в централата на СЗО в Женева нейният директор Маргарет Чан. Тя настоя пред фармацевтичните лаборатории да се заемат възможно най-бързо с производството на ваксина срещу вируса А(H1N1).


Международният Червен кръст незабавно призова националните си подразделения за мобилизация и прикани дарителите да предоставят средства за борба с грипа.


СЗО започва да разпределя ново дарение от 5,65 милиона дози от противогрипния медикамент "Тамифлу" на швейцарския фармацевтичен гигант "Рош", каза вчера Маргарет Чан. Част от дарението представлява формула, предназначена специално за деца, посочва Ройтерс.


Всичко, което трябва да знаете за: