СЗО: Ваксина срещу новия грип ще има чак наесен

Маргарет Чан, генерален директор на СЗО<br />

© Reuters

Маргарет Чан, генерален директор на СЗО

Безопасна за хората ваксина срещу новия грип няма да има преди септември, предупреди генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан, цитирана от Ройтерс.


Различните регулаторни органи трябва да работят съвместно за ускоряване на регстрациите на ваксина срещу новия вирусен щам H1N1, по-известен като свински грип, призова тя.


Според нея вирусът изглежда не мутира, поради което борбата със заразата ще стане по-трудна.




"Вирусът е доста стабилен", посочи Чан на пресконференция, след като СЗО обяви за пръв път от 40 години насам грипна пандемия.


През последните две седмици производителите на ваксини и лекарства са получили екземпляри от най-новия щам A (H1N1), което им позволява да започнат да го размножават в яйца и да експериментират до получаването на стабилна и безопасна ваксина.


Представители на няколко компании посочиха в сряда, че се надяват да получат ваксина срещу новия щам преди началото на есента в северното полукълбо.


Държавите, където епидемията изглежда е достигнала кулминацията си, трябва да бъдат внимателни, защото може да последва втора вълна, понеже вирусът е много непредвидим, посочи още Чан.


"Когато овладеете първата вълна, започвайте да се готвите за следващата", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за: