Опасността от новия грип е силно преувеличена

Всяко здраво дете годишно боледува от вирусна инфекция осем пъти, а всеки възрастен човек - пет пъти
10 май 2009 13:50,
3
Опасността от новия грип е силно преувеличена
Снимка: Булфото

"Заплахата от свински грип силно се преувеличава. Мерки трябва да се вземат, но проблемът не трябва да се преекспонира."

Това заяви председателят на българската асоциация на микробиолозите доц. Тодор Кантарджиев след конгрес на микробиолозите във В. Търново.

Според него опасността от свински грип е силно преувеличена и най-често притесненията се свързват с липсата на напрегнат имунитет у населението на европейските държави и Америка срещу вирус с такъв химически състав.

Щамът ще се разпространи в света, но не трябва да се създава излишна паника.

По-скоро трябва трезво да се преценят балгоприятните и неблагоприятните фактори на ситуацията. Щамът наистина е различен, но не е толкова страшен и смъртоносен.

Добре, е че грипът започва сега, а не през есента например. При такива обстоятелства грипът като сезонно заболяване щеше да вземе много повече жертви.

Тогава Световната здравна общественост нямаше да има възможност за бързо разработване на ваксина. Както е известно, всяка година през пролетта Световната здравна организация преценява епидемичните взривове и разпространението на вируси.

Всяко здраво дете годишно боледува от вирусна инфекция осем пъти, а всеки възрастен човек - пет пъти, посочи доц. Кантарджиев пред Дарик радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
тия са най-гадни, измислиха спина, сега и други боклуципо-гадни са от всички престъпници взети заедно и умножени по 1000, на нашата улица има 7 аптеки, в блока магазина за чай направиха ... сещате се пак аптека
1
0
 
0
 
! Отговори
Templier преди 14 години
Нали и грипа и ваксината са създадени в лабораториите на фармацефтичните компании, ака. "Бялата мафия".... Сега остава да лапат