Не свински грип, а свинска истерия заплашвала света

"Пандемията на страха е много по-силна от вируса", твърди известният вирусолог Марк Сигел
4 май 2009 07:26,
16
Не свински грип, а свинска истерия заплашвала света
Снимка: Булфото

"Пандемията на страха е много по-силна, отколкото вирусната инфекция".

Това твърди известният експерт вирусолог професор Марк Сигел в своя блог.

Днешните страхове по повод на свинския грип изобразяват неговата смъртоносна опасност много по-преувеличено, отколкото е в реалност", смята изследователят на епидемиите вирусни инфекции.

"Мнозина наплашени хора с настинка са обявени за "случаи на грип", а ставало все по-очевидно, че вирусът H1N1 е достатъчно мек.

Според него разпространението на вируса въобще не е така масово и бързо, както изглежда от страниците на медиите, превръщайки избухването на свинския грип в световна "топновина", усилвайки по този начин паниката сред населението в различни страни.

Той припомня, че нито първата известна поява на свински грип през 1976 г., нито пандемията от птичи грип през 2006 г. са били така смъртоносни, както се е предполагало и се е възприемало на равнище масово съзнание.

Светът в много по-голяма степен е заплашен от паника и истерия, развихрила се във връзка с установяване на нови случаи на заразени хора с т.нар. свински грип (A/H1N1), отколкото от самата болест, твърдят и редица американски експерти в местните медии.

Междувременно министърът на здравеопазването на Румъния Йон Базак заяви, че страната разполага с възможности да произвежда месечно по 7 милиона дози ваксина срещу свинския грип, когато щамът бъде изолиран.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
internet-biznes.net преди 14 години
Според мен всичко около свинския грип е преовеличено само да събуди в хората страх. Нищо повече от поредната маркетингова стратегия, която да накара обикновения човек да купува от аптеките рекламираните препарати и ваксини.
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Уесно нема!!!!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
pilcho.blog.bg преди 14 години
Наистина ли такива хора като # 9, 10, 12 ходят на работа?! Чела съм, че има някакъв дневен режим на лечение, но не знаех, че се води "работа"...
12
1
 
0
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 14 години
НЕЗНАМ КОЙ. НЯКОЯ ПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ ДА Е. ПОНЕЖЕ СЪМ СТАНАЛ НЕУДОБЕН НА НЯКОИ КРЪГОВЕ И ИСКАТ ДА МИ ЗАПУШАТ УСТАТА. СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ЗАПО4ВА МАЛКО ПО-МАЛКО ДА ИЗ4ЕЗВА. ЗАТОВА И "ТЕ" МЕ СЛЕДЯТ, ЗА ДА ВИДЯТ ДАЛИ ЩЕ РАЗКРИВАМ ПРЕД НАРОДА ОЩЕ ИСТИНИ ЗА "ТЯХ"
11
1
 
0
 
! Отговори
Agilisaurus преди 14 години
bace,ti si nai-golemiq ***.E NEMA TAKAV KATO TEBE.Mnogo si .Koi pa te sledi tebe-dqdo mraz ili snejanka
10
1
 
0
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 14 години
НАРОДЕ 4УЙ ИСТИНАТА ПРЕДИ ДА СА МИ ИЗТРИЛИ КОМЕНТАРИТЕ, ПОНЕЖЕ СЪМ ИМ НЕУДОБЕН. ВСЕ ПО-4ЕСТО ЗАБЕЛЯЗВАМ, 4Е МЕ СЛЕДЯТ РАЗНИ ХОРА В 4ЕРЕН ДЖИП. ИЗТУПАНИ СА С 4ЕРНИ КОСТЮМИ И СЕ ПРАВЯТ 4Е 4ЕТАТ ВЕСТНИК В ДЖИПА, НО АЗ ГИ ВИЖДАМ, 4Е МЕ ГЛЕДАТ И СЛЕДЯТ. СУТРИН СА ПРЕД НАС, КАТО ЗАМИНАВАМ НА РАБОТА СА ПРЕД НАС, НА ПЪТ ЗА РАБОТА КАРАТ СЛЕД МЕН, ВЕ4ЕР СА ОТНОВО ПРЕД НАС. СПОРЕД МЕН ТЕ МЕ СЛЕДЯТ, ПОНЕЖЕ КАЗВАМ МНОГО ИСТИНИ И СТАВАМ НЕУДОБЕН НА "ТЯХ" ПОНЕЖЕ СЕ ОБАЖДАМ В РАЗНИ ДИСКУСИОННИ ПРЕДАВАНИЯ И КАЗВАМ НА НАРОДА КАКВА Е ИСТИНАТА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. И ТАКА "ТЕ" СА МЕ ЗАБЕЛЯЗАЛИ И СМЯТАМ 4Е МОГАТ ДА МИ ПОСЕГНАТ, ЗАЩОТО КАЗВАМ КАКВА Е ИСТИНАТА И СТАВАМ НЕУДОБЕН НА МНОГО ХОРА. НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАМ АКО КОМЕНТАРЪТ МИ БЪДЕ ИЗТРИТ, НО СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ВИ КАЖА ИСТИНАТА. ДА ВИДИТЕ КАК "ТЕ" ИСКАТ ДА ОГРАНИ4АТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО.
9
1
 
0
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 14 години
НОМЕР 4 Е ПРАВ. ТУЙ ЖУРНАЛЯТА СА .А.А.А.АХТИ И МАНИПУЛАТОРИТЕ. УЕКИНКО ТАКААААА........КОРИТАРООООВ......ЦВЕТКООООООВ.... НАЛИ СЯ СЯЩАТЕ? САМО ЛЪЖЕТЕ И МАНИПУЛИРАТЕ, ЗА ДА ПРАВИТЕ ПАРИ. НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАМ, АКО КОМЕНТАРЪТ МИ БЪДЕ ИЗТРИТ, ПОНЕЖЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА И СТАВАМ НЕУДОБЕН НА МНОГО ХОРА.
8
1
 
0
 
! Отговори
grep преди 14 години
Хаха, сетихте се от днес.бг да пишете за това фиаско със свинския грип, щото вече отшумя. Ама в началото още малко и второто пришествие шеше да настъпи. Защо не публикувахте такива материали в самото начало или не направихте едно просто изследване на грипното разпространение по принцип?Вярно че хората са овце (земетресението в Хасково, извънземните в Щръклево), ама след като искате народът да е информиран, покажете и другата страна на медала. Или само гоните евтина сензация, както повечето медии в БГ и по света?
7
1
 
0
 
! Отговори
Влад преди 14 години
Е толкова е смешно да слушаш и четеш за страшния грип. а. Грипът е лечимб. Пнеумонията е лечима и то лесно като се установи от рано Цялата паника е стръв за ***, за да се направят едни бързи пари от щатската фармацефтична индустрия. Свинската разновидност на грипа има около 150 жертви в Мексико, а питали ли сте се колко жертви има обикновенния грип в същата тази държава в същия период? Защо няма и пандемия на стандартен грип? Ми щото не е нещо ново, което да уплаши балъците...
6
1
 
0
 
! Отговори
stefan преди 14 години
abe zasramete se malko ot stradanieto na horata be ako nema6e info kvo 6tqhte da pravite i spored men ne 1v a celi 26 banki faliraha v USA be mai informaciqta ne e dostignala do teb *** takav
5
1
 
0
 
! Отговори
чочо преди 14 години
Споко!Застоялите количества от ТАМИФЛУ или каквото и да е вече са изкупени.Време е кризата да отшуми.Напред към следващата.Стръвта за маймуни и този път беше налапана....
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това е феномена на модерното информационно общество, журналистите се нахвърлят като хиени на всяко парченце информация и правят от мухата 100 слона. Пример - свинския грип - никой не казва, че в Европа няма умрял от това, обаче всички изкарват нещата така, все едно грипа ви чака пред вратата ви и въобще ... тичайте да купувате лекарства.(някой инкасира вашия страх). Абсолютно същата е историята с кризата - в Америка фалира една еврейска банка - евреите така раздухаха нещата, че целия свят изпадна в криза само на база слухове и страхове. Одново - (някой инкасира вашия страх).Малките винтчета в тази система са журналистите, които сядат пред компа в опит да заслужат малката си заплатка и почват да "творят" ... знаейки, че страхът продава най-добре.
3
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 14 години
Страхувайте се, ние ви контролираме. Позабравихме кризата, нали. Като отшуми свинщината с грипа, ще яхнат пак глобалното затопляне. Като отшуми поредната истерия с него, ще изскочи заплахата за световния мир. Има някаква схема за състоянието страх на планетата. Има хора които наистина могат да се намесят, но го правят ако имат изгода. Като с ваксините за грипа.Така че страхувайте. Братята журналисти и без това нямат кво да пишат - така че плашете ни
2
1
 
0
 
! Отговори
kukuriak преди 14 години
To tova e zelta. Strah!!!
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Дойдохме си на думата:):)