Според комисаря по здравеопазването Андрула Василиу направена е "значителна стъпка към създаване на общи европейски стандарти", предаде БТА. Приемането на определението ще помогне за по-ефикасно събиране на данни за новия грипен вирус на европейско равнище, тъй като ще сме сигурни, че говорим за едно и също нещо. Това ще помогне също за навременно създаване на общи мерки и на колективен отговор, за да се защити здравето на гражданите на Европейския съюз, добави тя.
Във връзка с извънредния Европейски съвет за обсъждане на мерки срещу болестта Европейската комисия огласи последните данни за разпространението на "новия грипен вирус" в Европейския съюз. В момента в съюза са регистрирани 20 потвърдени случаи на заболяването - 10 в Испания, 5 във Великобритания, 3 в Германия, по един в Австрия и Холандия. Практически във всички случаи заразяването е станало при пътуване до Мексико с изключение на може би два, където е имала заразяване от роднини.
Според Европейската комисия в "новия грипен вирус" са открити гени на свински, птичи и човешки грипни вируси, като тази комбинация не е била наблюдавана никога и никъде в света досега. Хората се заразяват по същия начин като от нормален сезонен грип. Болестта се предава по капков път, а симптомите са като при обикновен грип. Възможни са обаче тежки усложнения у заразените. "Новия грипен вирус A(H1N1)" е чувствителен към някои от наличните антивирусни лекарства, отбелязва Европейската комисия.
Българското Министерство на здравеопазването разпространи стъпки, които трябва да се предприемат, ако имате грипоподобни симптоми. Те са температура по-висока от 38,5 °, с кашлица или гърлобол евентуално, съчетани с мускулни болки, главоболие, втрисане, повръщане, диария. Ако през последната седмица Вие сте пътували до зона, където е налице трайно предаване от човек на човек на новия грипен вирус А (H1N1), имали сте близък контакт с лице с клинични симптоми на грипна инфекция, което е пътувало до такава зона, потърсете консултация и съвет по телефона (ако е невъзможен телефонен контакт и на място) с вашия общопрактикуващ лекар или спешния център. Информирайте лекаря за клиничните симптоми, за съществуващи хронични заболявания; дали сте пътували до район с постоянно разпространение от човек на човек на новия грипен вирус А (H1N1) през последните седмици; дали сте имали близък контакт с потвърдени случаи на грипно заболяване. Освен ако не се нуждаете от медицинска помощ, останете у дома, докато симптомите и треската преминат. Избягвайте тесни контакти по време на този период и не отивайте на работа или училище. Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун. Уверете се, че членове на семейството Ви и други контакти лица извършват същото.