Новите пандемии: полуделите гени

Новият щам на грипа, който отне живота на над 100 души, ще носи името "Калифорния 04/2009"
27 апр 2009 20:32,
28
Новите пандемии: полуделите гени
Снимка: БГНЕС

Новият щам на грипа, който отне живота на над 100 души, ще носи името "Калифорния 04/2009".

В продължение на няколко седмици от Китай пристигаха някак между другото неясни съобщения за починали от вирусна инфекция хора, пише италианският вестник La Stampa.

Става въпрос за синдрома Hfmd: ръка, крак, уста. Това е ентеровирус 71.

Негови жертви стават предимно деца до петгодишна възраст.

Вирусът върлува вече повече от година  в различни китайски провинции. По данни на някои местни издания до момента са загинали сто хиляди души.

Властите обаче всячески се опитват да потулят „инцидентите“. Те карали лекарите да пишат лъжливи диагнози в епикризите.

Така се е действало и при епидемиите от птичи грип и атипичната пневмония.

Вирусите са сто пъти по-малки от бактериите и непрекъснато се променят.

Техният генетичен багаж може да се измени за няколко месеца, което ги прави по-резистентни.

Ето как вирус, живял с адаптирало се към него животно, лесно се предава към човека. Точно това се е случило и със свинския грип.

Неговият геном има нова структура, в която са комбинирани вирусите, от които боледуват животните в Северна Америка и този, поразяващ свинете в Европа и Азия.

Вирусите на атипичната пневмония и птичия грип също се предават от прасе на човек.

От българското министерството на здравеопазването препоръчват: да се покрива с кърпа носа и устата при кихане и кашляне; ръцете да се мият често с вода и сапун и задължително след кихане и кашляне; почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни; да се избягва докосването на очите, носа и устата, защото вирусът може да попадне по този начин в организма; да се избягва контакт с болни хора; болните да ограничат контактите си до минимум.

Вирусът на свинският грип се предава от човек на човек по въздушно-капков път, най-лесно при кашляне и кихане, напомнят още от министерството.

Засега не се препоръчват мерки, ограничаващи пътуванията и търговията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Потърсете и гледайте научно популярния филм Esoteric Agenda и пак ще се срещнем по форумите
26
1
 
0
 
! Отговори
pe6o преди 14 години
А ваксините, които вече произвеждат ги произвежда някаква компания на име baxter, която са я съдили 15 пъти за злоупотреби с ваксини. Те май на сила ще ни ги бият тея ваксини така че кво да се прай..
25
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Чета тука статий на сто специалиста и всичките казват, че тоя вирус 99% е сигурно, че е създедаен по изкуствен път! Преди години си признаха, че били ''изпуснали'' лудата крава от няква лаборатория и незнам вече... ще взема да си взема една маска.
24
1
 
0
 
! Отговори
lko преди 14 години
nov svetoven red.....teroristi,borbata stqh,komunisti,kapitalisti,liberali,...ALA BALA.....
23
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
zaradi tezi gadni praseta stava vsicko napilno da se zabrani svinskoto vceliya svyat mysulmanite nay dobre pravyat kato ne izpolzvat tova gadno meso
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ako е истина че е внесено конско месо НВМС трябва да следи дали тези които го преработват пишат ,че в продуктите им има вложено конско месо.
21
1
 
0
 
! Отговори
ezop преди 14 години
Решението е лесно -> NOD32
20
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 14 години
След като взривиха кулите следващата крачка може да е още по-смела
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това са глупости... Животинските вируси при всяка своя мутация (която става при всяко ново зарасявване) стават все по-безвредни за човека. Да не говорим колко абсурдно звучи по естествен начин три различни вируса от три различни континента да се окажат на едно място и да мутират заедно, а и също такива вируси са голяма рядкост. Дори да се случи такова нещо вируса бързо ще стане безвреден за хората понеже при всеки човек той мутира поне 10 пъти и не изчезне ли значи всичко е изкуствено създадено.
18
1
 
0
 
! Отговори
zdrav za sega преди 14 години
Пандемията (от гръцки - παν pan "всички" + δήμος demos "хора") е епидемия взела особено големи размери, пресякла границите на една държава и засегнала голямо количество хора или животни. Глобална епидемия.Терористите и ЦРУ създадат лаборатории за биологично оръжие
17
1
 
0
 
! Отговори
Крум преди 14 години
Оправяйте се !
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
1/2 България ще измре
15
1
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
филми гледам,ама знам и да чета ! Написаното от мен на пост 2 е цитат от в-к" 24 Varna.bg" ! А ти сигурно не знаеш,че по света се яде конско,магарешко,кучешко и котешко...Чети,Тединка,чети !...Малко четеш !...
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Тединка, сладурче, в Азия нагъват кучешко месо и ушите им плющят. Даже го смятат за деликатес. Недей да си въобразяваш, че целият свят е устроен по наш модел. В Южна Корея например смятат, че хлябът е вреден за здравето. В Индонезия изобщо не отглеждат пшеница.
13
1
 
0
 
! Отговори
Тединка преди 14 години
Незнам дали знаеш , ама никаде по света конете не се гледат заради месото им. Така че няма как да има такива с месо. все едно с кучешко или котешко месо. Доста филми гледаш.
12
1
 
0
 
! Отговори
Чикатильо преди 14 години
Сега остава да чакаме Воден,Марулен и Въздушен грип,както и новите вируси за Windows и Linux.Всичко е както трябва да бъде.
11
1
 
0
 
! Отговори
kukuriak преди 14 години
Imeto na novia 6tam mi haresva. Kalifornia, podhodia6to e. Kraiat na sveta 6te zapo4ne ot tam!
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Съгласен съм с вас, само че доколкото знам 2012 вече трябва да сме сведени до 1 милиард.За невярващите моля запознайте се със следните факти:1. Проект за стабилно икономичско развитие на ООН2.Конференци на ООН в Рио де Женейро и Истанбул3. Нови закони от Световната организацип на храните относно генно-модифицираните растения и задължително инжектиране на селскостопански животни с антибиотици4. Прословутата Агенда 21... и още... и още
9
1
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
Като го размесят с друго на кайма,хич и няма да разберем...България се оказа удобна експериментална база за всякакъв вид опити - с храни,с лекарства,с бутилирани минерални води...
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Майкоооо,от коя "весела болничка" идвате,да се обадя да ви върнат там?