От март започва безплатна имунизация за свински грип

От март започва безплатна имунизация за свински грип

© Анелия Николова

От началото на март започва безплатната имунизация срещу грипния вирус A (H1N1), известен и като свински грип, съобщи главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев. Ваксините са осигурени от здравното министерство.


Досега са били доставени 80 хил. дози за 40 хил. души, тъй като се приемат по две дози на човек. При интерес  министерството има готовност да достави още 280 хил. дози. Ваксинациите ще се извършат във временни кабинети.


"Сега е подходящото време за имунизация, защото е преди началото на новия грипен сезон. Имунитетът ще вази и за следващата зима. А ако останат ваксини, хората ще могат да ги ползват и за по нататък". Това заяви Ангел Кунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните болести" в министерството.




Миналият ноември за седмица беше обявена национална епидемия, като училищата в цялата страна бяха затворени. От свински грип досега в България са починали 40 души, като те са били предимно млади хора, заяви Кунчев


Забавянето на доставките на ваксините, които пристигат в България след края на епидемията от свински грип, Кунчев обясни със сложността на процедурата по избор на дистрибитор. Освен това всички ваксини срещу A (H1N1) са били достъпни след ноември миналата година.


"При грипа има едно сигурно нещо, че нищо не е сигурно", заяви Кунчев и уточни, че не може със сигурност да гарантира, че няма да има втора вълна на свинския грип. Вирусът на щама А (H1N1) все още циркулира, като в момента ситуацията в страната е нормална и не се забелязва пик на болни.


Стойността на двете дози за един човек е 44 лв. и от ведомството предупреждават, че никой не може да иска заплащане за тях, тъй като са безплатни.


Ваксината е предназначена за рисковите групи, сред които са бебетата над 6 месеца с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, бременни жени и лекари. От ведомството уточниха, че всеки който иска може да се имунизира.