Националната грипна епидемия се отменя, уведоми Министерството на здравеопазването.
Заболеваемостта от грип в страната е спаднала под 190 на 10 000 души. Тъй като остават райони в страната, където все още грипът е силно разпространен, местните пандемични комитети ще могат да разпореждат мерки според местната обстановка.

С отмяната на грипната епидемия се възстановяват плановите операции и дейността на женските и детски консултации, както и изпълнението на имунизационния календар.


От тази епидемична вълна от грип починаха 24 души обобщава статистическите данни министър Божидар Нанев в интервю за  в. „24 часа“. По данните му три четвърти от починалите са били с тежки придружаващи заболявания. В болниците в страната се лекуват 177 души с грип, 511 с пневмония и 51 с други усложнения от грип.  

 

Експерти от Европейският център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм изказаха констатация, че страната ни е взела всички противоепидемични мерки за справяне с новия пандемичен опит и може да сподели опита си с други страни, където епидемичната вълна навлиза.

Експертите бяха на посещение в страната по покана на министерство на здравеопазването от 17 до 19 ноември и посетиха Оперативния център в здравното ведомство, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА.

Те препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи, заради вероятността от възникване на втора вълна на епидемията.