Кърмене и свински грип

Кърмене по време на пандемия е едно от най-важните неща, които могат да се направят за бебето – да се повиши и укрепи имунитетът му, защото човек се разболява най-вече при слаб имунитет.

Ако майката се разболее, бебето вече е било изложено на вируса и е контактно още преди развитие на клинична картина. Ако майката се чувства достатъчно добре, за да кърми, може и трябва да кърми (по-големият процент грипове, вкл. свинският, според лекарите протичат без тежки усложнения, които всъщност са опасни, а с нормални признаци на отпадналост, температура и т.н.). Ако не се чувства достатъчно добре, за да кърми, може да е добре да цеди поне колкото да поддържа лактацията, а някой друг да храни бебето и да се грижи за него.

Обичайно противогрипни ваксини не се слагат на бебета под 6 месеца, така че кърменето може да е най-добрата ваксина, която да го предпазва при пандемия от грип.

Когато майката се разболее, тялото й изработва специфични имунни тела, които да се борят с болестта, и тези имунни тела преминават и в кърмата, създавайки един вид пасивна ваксина за бебето; ако бебето се разболее, тесният контакт с майката кара тялото й да произвежда антитела против болестта, които отново преминават в кърмата и помагат на бебешкия организъм да се справи по-леко със заболяването.

Такива са и препоръките на центровете по заразни болести, откъдето свинският грип вече мина: майката да продължи да кърми, дори болна, а по възможност някой да помага в обгрижването на бебето.

Жените могат и трябва да продължат да кърмят, когато са на лекарства или профилактика против грипа. Може да е особено важно да се кърми на поискване и по възможност бебето да не получава дохранване с други млека, за да получава всичкия възможен имунитет от майчината кърма.

Майката може и да увеличи честотата на кърмене, ако е болна, ако й е възможно (за да предаде повече имунни тела). Ако бебето също се разболее, трябва да продължи да бъде кърмено или хранено с изцедена кърма.

За намаляне на риска от заразяване важат обичайните мерки: често миене на ръцете със сапун и топла вода; покриване на носа и устата със салфетка/кърпа при кихане и кашляне, като същите после се хвърлят/перат; майката и бебето да останат близо и заедно, а ръцете на бебето също да се мият, ако ги лапа и пипа неща; добра хигиена на биберон-залъгалки, чесалки за зъби и всякакви неща, които бебето лапа; маските за уста според експертите по-скоро не предпазват от предаване на вируса, така че вероятно няма смисъл да се носят.

Ако майката се разболее, освен назначената й терапия (за начална, неусложнена форма на грипа – вероятно с обичайните лекарства за грип), е добре да не забравя да пие обилно течности, да почива много; температуропонижаващи и болкоуспокояващи като ибупруфен и парацетамол често се предписват в тези случаи.

Свинският грип според експертите е грип – с лоши усложнения, ако не се лекува/хване навреме, но иначе най-често протича като прост грип и може би няма нужда от излишна паника.

Тамифлу може да се приема по време на кърмене: oseltamivir phosphate, активната съставка на Тамифлу, е с по-високо молекулярно тегло, което го прави по-малко вероятно да премине в кърмата от молекули с по-ниско тегло на други лекарства; проверка в сайтовете за справка за медикаменти показва лекарството като безопасно за употреба при кърмачки.

Макар ограничени, данните за прием на Тамифлу (oseltamivir) по време на кърмене сочат, че лекарството и активните му метаболити се излъчват слабо в кърмата; дози при майката до 150 мг дневно се излъчват в ниски дози в млякото й и не се очаква да предизвикат каквито и да е странични ефекти при бебето, особено ако е над 2 месеца.

Според публикациите на д-р Т. Хейл, всепризнат експерт относно прием на медикаменти по време на кърмене, на когото от години се доверяват лекари и работещи с кърмещи жени, включително аз, вече има данни за Тамифлу: преминава в кърмата в много ниски дози, тоест може да се приема както е назначено при нужда.

Нивата на Реленз/ца в плазмата са изключително ниски, нивата в кърмата и абсорбция от бебето са вероятно също изключително ниски. Други лекарства за настинка/грип – тип „горещи разтворими напитки“ – в по-голямата си част са съвместими, но разбира се, всяко лечение трябва да се координира с личния лекар.

Center for Disease Control and Prevention on feeding your baby

Center for Disease Control and Prevention on pregnant women and swine flu (H1N1)

02/11/2009

4 responses to “Кърмене и свински грип

  1. Благодаря! Тъкмо исках и да те питам как стоят нещата при бременни кърмачки – кърмата продължава ли да има толкова силна защитна функция и при по-големи кърмени деца – Елена е на година и четири, кърми се по три пъти на ден и също толкова нощем, гърдите ми са видимо омекнали и не така „пълни“ като преди забременяването. Но кърмата на вид си е все така плътно бяла и гъста – като мляко, няма вид на коластра сякаш..Аз съм в 3 месец…

  2. Спести ми една публикация в блога (което не се знае дали е добре предвид замрялата напоследък активност).
    Много важна статия.

    Аз изкарах/още карам някакаъв грип, но давам на дребното да суче и засега сме я опазили.

  3. Тази есен бях решила да отбивам моето почти двегодишно кърмаче,но точно заради страха от т.нар. свински грип отложихме за пролетта.Междо другото покрай всички разболяли се от различни сезонни вируси вкъщи ,само тя се размина с лека хрема.След 1 седмица ще имаме рожден ден,но кърменето и засега си остава най-желаното средство за преспиване,за разсънване,за оспокояване и просто ей така за излизане от всякакви ситуации.

  4. Загрижена

    Аз също съм много резервирана към,домашните млека,а ако животното е пило някакви и антибиотици или е било нещо болно,и в крайна сметка сте си купили мляко в пластмасови бутилки от всякакви напитки. Дали няма да предпочетете картонена опаковка. А и това, че на млякото външно му няма нищо, както вече доста пъти е дискутиране, това не означава, че вътре е ОК и че съществуват необходимите бактерии т.е. едва ли са живи.Много, ще се радвам някой да направи подобен тест, в лаборатория.Знаете ли къде може да се извърши и колко струва???? Живеем в технологична революция и е нормално млеката да издържат повече, след като самите компании спазват много по-висока хигиена, което е основното при определяненто на трайността на млякото.

Вашият коментар