Грипът - как да се справим?

Грипна ваканция се обявява, когато над 30% от учениците отсъстват от час<br />

© Красимир Юскеселиев

Грипна ваканция се обявява, когато над 30% от учениците отсъстват от час

Пикът на заболеваемостта от свински грип ще настъпи след 2-3 седмици, прогнозират епидемиолозите, а това означава, че броят на болните ще продължи да се увеличава.


Спешни мерки
1. Мийте ръцете много по-често от обикновено


2. Използвайте мокри дезинфекционни кърпички


3. Покривайте с ръка устата при кихане и кашляне


4. Не контактувайте с болни хора


5. При първите симптоми отидете на лекар


6. Не се самолекувайте


7. Спазвайте точно преписанията на лекаря


8. Не ходете болни на работа или на училище


9. Не ходете на места, където се събират много хора


9. Бременните и децата трябва да внимават най-много

Вече в 12 района е обявена грипна епидемия. Възможно е още до края на седмицата тя да стане национална.


Всичко това ще продължи да създава паника сред хората, въпреки уверенията на здравните власти, че новият вирус А /H1N1/ не се различава съществено от тези, които причиняват сезонните епидемии.




А /H1N1/ е единственият грипен вирус, който се разпространява в момента у нас, обясни националният консултант по епидемиология Мира Кожухарова. Тя уточни, че преболедувалите изграждат имунитет срещу този щам и е малко вероятно повторно да се разболеят от същия грипен вирус.


В последните дни значително се увеличи търсенето на противовирусни препарати и маски, като в повечето аптеки те свършиха и това веднага създаде допълнително напрежение. Затова още по-актуални стават въпросите какво да се прави в тази ситуация.


Какво препоръчват специалистите:


Следете за симптомите


Свинският грип А /H1N1/ е нов щам, но подобно на сезонния обикновено преминава леко и не изисква специални медицински грижи. Той се разпространява най-вече сред децата и младите хора. Когато се разболее възрастен човек обаче, заболяването протича по-тежко заради съпътстващите болести.


Повечето симптоми на новия грип са същите като на сезонния - висока температура, която се сваля трудно, треска, суха кашлица, хрема, болки в тялото, отпадналост. Възможно е при някои да се появи повръщане и разстройство.


Проблемът е, че такива симптоми има и при много други вируси, но грипът започва изведнъж, а не постепенно и по това се различава. Световната здравна организация /СЗО/ препоръча всяко заболяване, за което е характерно внезапно начало, да се смята за грип и веднага да се вземат мерки.


Болните разнасят заразата


Заразените със свински грип могат да заразяват едно денонощие преди да се появят симптомите. Затова предпазването е трудно. Най-важното е още при първите симптоми да се отиде на преглед при лекар. Болните пък трябва да си стоят вкъщи, да не ходят на работа или на училище. Най-опасно е да контактуват с бременни, деца, бебета и хронично болни от астма, диабет или сърдечни заболявания. Здравите задължително трябва да избягват контакти с носителите на вируса. За да не се "лепне" някой вирус в превозното средство или на работното място, ръцете трябва да се мият много по-често от обикновено. Задължително е също винаги да се прикрива устата при кихане и кашляне, защото заразата се предава по въздушно-капков път. Носенето на маски е походящо за тези, които работят с много хора - продавачи, лекари и др. И за болните, ако им се наложи да напуснат дома си.


Противовирусни лекарства - до втория ден


Използването на противовирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца" трябва да става само по лекарско предписание. Обикновено те се предписват най-късно на вторият ден след началото на болестта. Препаратите са препоръчителни за хората с хронични заболявания. След като у нас ваксините се забавиха и ще се появят чак в началото на следващата година, епидемиолозите обявиха, че за да се предпазят рисковите групи - пациенти с белодробни заболявания, астма, сърдечни болести, бременни и майки с деца могат да се имунизират срещу бронхопневмония. Такива ваксини има във всички имунизационни кабинети и могат да предпазят хората от развитие на усложнения след грипа.


Бременните трябва да са най-внимателни към здравето си. Здравните власти препоръчват те да могат да си взимат болнични дори без да са болни и да си стоят вкъщи. Родителите също трябва веднага да търсят помощ от педиатър още при първите грипни симптоми на децата им.


Още по темата можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за: