Украйна моли света за помощ за справяне със свинския грип

Украйна отправи апел към света за помощ да се справи с епидемията от новия вирус H1N1, или т.нар свински грип, съобщи АФП. Президентът Виктор Юшченко изпрати официални писма на САЩ, ЕС, НАТО и съседите на страната с молба да доставят лекарства и медицинско оборудване. По думите му епидемията е заплаха за националната сигурност на страната. Агенцията коментира, че свинският грип е станал политическа тема в страната заради предстоящите през януари избори, като Юшченко и премиерът Юлия Тимошенко се състезават за това кой ще направи повече по въпроса.
Досега в Украйна от грипа са починали над 60 души, а заболелите са над 190 хил., от които 83 хил. са деца. Над 8 хил. души са приети в болница, а голям брой от тях са в интензивни отделения. Полша и Словакия вече изпратиха маски и запаси тамифлу. Очаква се ЕС утре да вземе позиция по въпроса.
Свинският грип продължава да взима жертви навсякъде по света, особено в северното полукълбо поради застудяването на времето. Американските медии съобщиха, че до момента в САЩ жертва на грипа са станали 114 деца, като само през миналата седмица да починали над 20. Повечето от тях обаче са имали допълнителни здравни проблеми, уточняват от Центъра по конртол и превенция на заболяванията. От институцията посочват, че разликата между H1N1 и нормалния грип е, че докато при сезонния жертвите са 90 процента хора над 65 години, при свинския - 90 на сто от починалите са под 65 години.
В Шотландия също обявиха, че е обезпокоителен броят на децата под петгодишна възраст, които постъпват в болница. За последната седмица броят на хоспитализираните се е увеличил с 60 процента. Би Би Си пък цитира здравни работници, които коментират, че болниците изпитват затруднение да поемат големия брой пациенти с вируса. Във Великобритания досега починаха 137 човека, а над половин милион са заразени. Дневник


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: