Директорката на Световната здравна организация /СЗО/ Маргарет Чан призова международната общност да се подготви за втора вероятна вълна от свински грип. Тя предупреди, че правителствата може да се изправят пред проблеми, свързани с доставката на ваксини, предаде АФП.



"Не можем да кажем дали най-лошото е минало или тепърва започва", заяви Чан във видеопослание, излъчено при откриването на тридневен симпозиум в Пекин за грипа в Азиатско-Тихоокеанския регион. "

 



Чан опълва, че "капризният" вирус може да поднесе всякакви изненади, тъй като постоянна и непредвидима мутация е механизъм за оцеляване в микробния свят.

 

 

Според експерти на СЗО съществува реална опасност от втора и дори трета вълна, които се наблюдават при предишни пандемии.

 

 

Чан призова правителствата да се заемат сериозно с въпроса за доставката на ваксини, след като над 20 фармацевтични компании в света са на път да създадат сигурни и ефективни ваксини.

 


"Необходимо е да получим мнението на приоритетните групи за започване на първоначално производство", заяви Чан.

 

 

"Това е един от най-трудните въпроси, с които правителствата трябва да се заемат, най-вече защото доставките ще бъдат крайно ограничени в продължение на месеци", допълни тя.

 

Какви предпазни мерки да вземем срещу свинския грип, можете да видите тук.