Откриха свински грип в домашни пуйки в Чили

Откриха свински грип в домашни пуйки в Чили

© Reuters

Свински грип в домашни пуйки откриха чилийските власти, съобщи агенция "Фокус". Огнището е под контрол, уточнява агенция Франс прес.


"Регистрирахме наличие на грипен вирус тип А в две стада пуйки", се казва в изявление на националната служба по земеделие и животновъдство.


"Веднага са въведени предпазни мерки, насочени към избягване разпространението на заболяването и гарантиране здравето на населението."




Заразените птици са от ферми в района на Валпараисо, едно от най-големите пристанища в Южна Америка, на 120 км северозападно от столицата Сантяго.


Междувременно генералният директор на ООН Маргарет Чан призова правителствата на засегнатите от разпространението на свинския грип (H1N1) държави да проведат подходящата подготовка за втората вълна от заразата. В рамките на тридневен форум в Пекин, посветен на грипните вируси в азиатско-тихоокеанския регион, Чан заяви, че все още не се знае дали най-лошото е минало или тепърва предстои.


Генералният директор заяви, че добрата подготовка е ключова за справянето с разпространението на болестта. "Постоянната и произволна мутация е основният механизъм за оцеляване в микробния свят", подчерта Чан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: