Свинският грип - тревога с елементи на хаос и паника

Според анализатори пандемията може да има пагубен ефект върху световната икономика

Свинският грип - тревога с елементи на хаос и паника

© Reuters

Стремителното разпространение на т.нар. свински грип по света накара авиокомпаниите "Бритиш еъруейз" и "Върджин атлантик" да обявят, че няма да приемат на борда на самолетите си пътници, за които има съмнения, че са носители на вируса H1N1, съобщи в понеделник британската преса. Всички със симптоми като главоболие, болки в гърлото или хрема ще бъдат проверявани от специален екип на авиокомпаниите и ще трябва да представят документ от лекар, удостоверяващ здравословното им състояние.


Необичайната мярка, взета малко преди една от най-натоварените седмици в годината за летищата покрай летните отпуски, срещна недоволството не само на хиляди пътници, но и на здравните служби. Британската медицинска асоциация определи инициативата като "абсурдна и безсмислена", посочвайки, че валидността на подобни здравни бележки е прекалено краткотрайна.


Великобритания засега е най-силно засегнатата от свинския грип европейска държава - само през изминалата седмица на Острова бяха изброени 55 000 нови случая на заразени с вируса. През последните няколко дни британските власти се опитаха да предотвратят появата на паника сред населението, след като Националната здравна служба предрече, че до края на годината заболяването може да доведе до смъртта на 65 хил. британци (после се оказа, че този черен сценарий целял мотивиране на властите за действие - бел. ред.), а министерството на здравеопазването препоръча на жените да се въздържат от опити да забременеят до края на пандемията.




В края на миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) официално обяви, че пандемията от новия грип е най-бързо разрастващата се за всички времена и вече е безсмислено да се отчита пред нея всеки нов случай. "Инфлуенцата от 2009 г. се разпространява по света с безпрецедентна скорост. В пандемиите от миналото на грипните вируси са били необходими шест месеца да стигнат там, където H1N1 е стигнал за 6 седмици", се казва в съобщението на агенцията.


Във връзка с това организацията обяви, че ще спре да публикува глобални списъци на потвърдените случаи във всяка държава. Последните актуални данни от 6 юли сочат 94 512 заразени и 429 починали. СЗО също така ще промени изискванията си към здравните власти в отделните страни, които отсега нататък ще са задължени да съобщават единствено за появата на огнища с особено тежки случаи на заболяването, смъртни случаи или необичайни клинични наблюдения при третирането му.


Грипната пандемия може да има пагубен ефект върху световната икономика, като я тласне към дефлация и забави възстановяването с години, предупредиха в нов анализаторите от "Оксфорд икономикс", цитирани от АФП. Песимистична е и прогнозата на "Ърнст енд Янг айтъм клъб" (Еrnst & Young ITEM Club). "Западният свят все още е на ръба на дефлацията и няма да е преувеличено да се каже, че пандемия с подобни размери може да го запрати в пропастта", се посочва в изследването, цитирано от агенция "Блумбърг".


Колко сериозно е положението и не се ли преиграва с опасността ще обсъждат на 19-20 август във Вашингтон стотици здравни експерти, учени и представители на водещи фармацевтични компании от цял свят.

Ключови думи към статията: