Произведена е първата партида ваксини срещу свински грип

Произведена е първата партида ваксини срещу свински грип

© Reuters

Швейцарската фармацевтична компания "Новартис" обяви, че е произвела първата партида ваксини срещу свински грип, седмици преди очакваното, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Смяташе се, че фармацевтичните фирми вероятно ще разполагат с одобрени и готови за продажба ваксини след септември. "Новартис" посочи, че ще използва първата партида за предклинична оценка и изпитания, а после и за клинични опити.


Ваксината е произведена в завода на компанията в Марбург, Германия, който според "Новартис" има капацитет за производство на милиони дози ваксина седмично. Втори завод е в строеж в Холи Спрингс, щата Северна Каролина. Във фармацевтичната фирма са постъпили искания за доставки от 30 държави, включително от американското министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси, което през май възложило поръчка на стойност 289 милиона долара.


На този етап не се препоръчва приемането на каквито и да е медикаменти с профилактична цел, обявиха вчера от здравното ни министерство. Допълнителни указания за поведение и предпазни мерки ще се дават при промяна в епидемичната ситуация. У нас до този момент са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус. От тях положителни са само две - на известните вече случаи от Павликени и село Баня, припомниха от министерството и посочиха, че в страните от ЕС няма регистрирани смъртни случаи.


На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния - 10, като шест от тях са с вътрешно разпространение, Турция - 10 (само внесени случаи) и Гърция - шест, също само внесени. Държавата е подготвена да се справи с разпространението на вируса на свинския грип, обяви вчера здравният министър д-р Евгений Желев. Според него място за паника няма, а гражданите трябва да спазват личната си хигиена и да потърсят лекарска помощ, ако проявят симптоми на настинка. Днес ще бъде свикан Пандемичният комитет, на който ще бъдат обсъдени допълнителни мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: