Пенсионираният вирусолог от Австралийския национален университет Ейдриън Гибс съобщи, че вирусът А(H1N1), по-познат като „свински грип" може да е бил създаден по невнимание от учени.

За тази теория на учения съобщава сайтът blogs.sciencemag.org.

По мнение на Гибс вирусът може да „се е зародил" по време на работата на учени, които са развивали нови вируси за разработване на ваксини. Мнението му веднага срещна острата реакция на гилдията, която побърза да отхвърли твърденията на учения.

Въпреки това експерти по грипни болести от Световната здравна организация проучват теорията, че свинският грип може да е възникнал в научноизследователска лаборатория и да е проникнал отвъд защитите й.

Гибс обяснява, че е попаднал случайно на реклама за ваксина срещу грип при свините. Тя, по думите му, е съдържала три различни вируса. Припомняме, свинският грип  е комбинация от генетичен материал от свине, птици и хора

Гибс допълва, че най-вероятно вирусите от ваксината са били инактивирани. Но ако предположим, че при лабораторен инцидент някой е успял да оцелее, пита ученият.

Ейдриън Гибс е автор на изследване за испански грип през 1918-1919 г., която е смятана за най-смъртоносната в съвременната история на човечеството.