Симулации за разпространението на грипа показват, че изолацията е ефективна когато е проведена своевременно. Публикация в BMC Public Health изтъква, че затварянето на училища, изолирането на заразените, оставането у дома намалява заболеваемостта, но важно е те да започнат в точния момент и да продължат достатъчно дълго.

 

Симулацията е проведена върху модел на град с около 30000 жители - Албани, Австралия. Именно не-фармацевтични мерки са от значение за чувствителното редуциране на разпространението на едни от най-опасните епидемии. Понякога изолирането от работното място или училищата може да се окаже много трудно постижимо предвид голямата лична свобода, споделят епидемиолозите, провели експеримента. Истината е, обаче, че именно то ограничава заразата преди да е постигната ефективността на ваксините.


 

Учените дават за пример епидемията от Испански грип през 1918г. Наблюденията от нейния ход сочат необходимост от вземане на карантинни мерки в рамките на 2 седмици от регистрирането на първия случай. Социалното дистанциране трябва да счита за мярка за защита от първи ред както в развиващите се, така и в развитите страни.