Свинският грип, който е причина за смъртта на повече от 100 души в Мексико и вероятно след приключване на анализите ще се окаже виновен за още случаи с летален изход, както и за заразяването на 10 души в САЩ, предизвика тревога сред здравните власти в света, които се опасяват от пандемия.

 

Новият вирус, за който се смята, че е мутация на свински, птичи и човешки грип, може да прерасне в пандемия и да се разпространи в други страни и континенти, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, предадоха световните агенции в неделя.
 



Нарастващият брой на пациентите, заразени със свински грип, e станал причина за провелото се извънредно заседание по проблема на Световната здравна организация. На заседанието СЗО реши да не обявява пандемия, което би наложило затварянето на границите при въвеждане на мерки за ограничаване на придвижването на хората и търговията.
 


Свинският грип е респираторна болест при прасетата, причинявана от грипен вирус тип А, която може да се разпространява бързо. Според СЗО свинският грип определено има пандемичен потенциал, т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет. Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек.
 

 

 

Термичната обработка – печене, варене (температура от 71 градуса по Целзий във вътрешността) унищожава вируси и бактерии, уточнява Центърът за контрол на болестите (CDC) на САЩ. Както при хората, така и при прасетата вирусите на грипа непрекъснато се променят. Прасетата имат в дихателните си пътища рецептори, чувствителни към вируса на свинската, човешката и птичата инфлуенца.
 

 
Прасетата са благоприятна среда, която улеснява появата на нови грипни вируси чрез генетично прекомбиниране в случай на едновременни запаси. Като негова специфичност се отбелязва, че повечето от пострадалите досега от заразата са младежи, а не деца и старци, чиято имунна система по принцип е по-слаба.
 


Според наличните информации на СЗО вирусът на свинския грип е идентифициран като A/H1N1 и може да се предава от човек на човек.
 


Симптомите на свинския грип са като при обикновения грип – внезапна силна треска с висока температура, главоболие, зачервяване на очите, хрема и кашлица.
 


Според специалистите има разлика в начина на протичането в САЩ и в Мексико. В САЩ той се проявява като средно тежка инфекция и е факт, че всички техни доказано заразени лица до момента – 13 души – са в добро състояние и се възстановяват. При заразените в Мексико болестта протича остро, по-тежко и може да има фатален изход.  


И в миналото са регистрирани случаи на хора, които са се заразили с грип от свине, но досега не е известно да се предава на други хора. Повечето от починалите са млади хора на възраст от 25 до 45 години, което е тревожен признак, понеже сезонният грип е по-смъртоносен сред най-младите и най-старите, докато един от признаците на пандемията е, че засяга здрави хора в разцвета на силите им.
 


Лекарства против свинския грип засега няма. Според данни на СЗО най-големите фармацевтични компании вече активно работят за създаването на ваксина срещу щама. Засега настанените в болница с подозрение за свински грип се лекуват с медикаменти срещу известни вирусни заболявания. Специалисти заявяват, че вирусът се поддава на лечение с лекарствата Тамифлу и Реленца, но не и на други противогрипни средства като амантадин.
 


Заради епидемията в Мексико са затворени училища, библиотеки и музеи, гражданите са предупредени да се въздържат от масови събирания и ръкостискания, както и да се избягва храненето с общи прибори. По улиците на страната повечето хора се придвижват с маски на лицата.
 


Световната здравна организация  вече е предупредила  страните по света да следят внимателно за евентуалната поява на огнища на свински грип. От СЗО призовават  здравните служби на всички страни в света да следят отблизо населението за необичайни за сезона случаи на грипни симптоми и такива на пневмония.
 


Опасността от свински грип за България е почти същата, каквато е и за другите страни, но към момента у нас няма пряк риск от заразяване с вируса, е съобщил  епидемиологът д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Контрол на заразните болести" в Министерството на здравеопазването, по повод тревожните информации за разпространяването на болестта в Мексико и САЩ.

 

Д-р Кънчев отбелязва, че страната ни не е пряко засегната, но не трябва да се подценява събитието, тъй като появата на нов щам на вируса, който има способността за бързо предаване от човек на човек, е едно от основните качества, необходими за развитието на епидемия. 

 

 

Какви предпазни мерки, да вземете срещу свинския грип, можете да видите тук.